Film première "De Vuurlinie"

 

Dinsdag avond 12 September 2023 was het zover.. De speciale première voor Veteranen en hun thuisfront van de film "De Vuurlinie" in Drachten.

Ook al wilde er 1 iemand naar de film "Barbie" ;-P (zie foto's )

De film, die de verfilming is door regisseur Roel Reine, van het boek  "Danger Close" van Marco Kroon ging pas officieel in première op 14 September.

Maar Dutch Film Works, gemeentes, lokale bioscopen en veteranen organisaties hebben geregeld dat Veteranen en hun thuisfront deze film tijdens een speciale première door heel Nederland voor hun eerder konden kijken.

Helaas deden veel gemeentes niet mee en bleven daardoor veel veteranen in de kou staan.

Maar gelukkig waren er ook veel gemeentes die wel mee deden en dit initiatief voor de veteranen steunden.

Zo ook hier in Drachten door gemeente Smallingerland, waardoor een mooie groep Veteranen van verschillende leeftijd en uitzendingen bijeen konden komen in de Bios Drachten.

Hier werden zij door bestuursleden van stichting Veteranen Comité Drachten verwelkomt en werden verder voorzien van een gebakje en een drankje door de Bios Drachten voordat men om 19:50 uur de zaal in kon.

Na een welkomstwoordje van secretaris Thomas H. Bruining, die hierbij ook aangaf dat er div. Nuldelijns Veteranen Ondersteuners aanwezig waren voor het geval men te getriggerd werd door de film, kon de film starten.

Er was bij voorbaat al een pauze ingelast en toen de mensen uit de zaal kwamen tijdens de pauze was iedereen al aardig onder de indruk.

wel waren diverse veteranen niet blij met dingen in de film die niet klopten.

Hier moet men dan denken aan: Rangen, Tenues,  3 voertuigen die in een gevecht belanden en waarvan 1 word opgeblazen maar dat men later wel met 3 voertuigen weer wegrijd. (reserve voertuig in de Berghaus gehad???)  en tactische elementen die niet kloppen.

Maar dit soort dingen valt een veteraan/militair juist op in een film, een "normale" burger niet.

Na een gezellige pauze was het tijd voor de rest van de film en dit was ook gelijk het gedeelte waar de heftige scenes in voor kwamen.

Na een uur en een kwartier kwam iedereen vol onder de indruk weer de zaal uit.

Gelukkig had iedereen genoten van de film.

Veel bleven nog even hangen om na te praten en hier had de Bios Drachten ook rekening mee gehouden.

Uiteindelijk is iedereen weer richting zijn of haar thuis gegaan en hopelijk heeft iedereen toch goed kunnen slapen.

 

Bij deze willen wij iedereen bedanken voor hun aanwezigheid.

Maar vooral willen wij de Gemeente Smallingerland, De Bios Drachten en Dutch Film Works bedanken voor deze première voor de Veteranen.

 

Het bestuur.