Uitstapje Theater na de Dam - Oorlog in Smallingerland

Op 3 mei 2019 zij wij met een aantal Veteranen en vrienden/familie naar theater stuk "Theater na de Dam - Oorlog in Smallingerland" geweest.

 

Info over het stuk:

Onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar zijn jongeren uit Smallingerland in de omgevingsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gedoken. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog in Smallingerland.

Op een bijzondere locatie in Schouwburg De Lawei geven de jongeren vorm aan de herinnering van de ouderen en laten zij zien wat de oorlog voor hen vandaag de dag betekent. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

 

Het stuk werd gespeelt door:

Beaudine Wagenaar, Jeffrey Roodbeen, Irma van Wieren, Emma van der Heide, Nynke van der Lei, Isabeau Minnema, Daan Feenstra, Julian Lauterjung, Wendel Oostenbrink, Marit Oostenbrink.

 

De verhalen en herinneringen die zij speelden kwamen van:

Jozua Weessies, Koos Visser, Dick de Jong, Douwe Meijer, Wietske Jelierse van der Heide, Jan Veening, Koos van der Meulen, Ineke Broens-Visser, Roel Oostra, Corrie Oostra, Martha Brouwer-van der Hei, Wietse Wedman, Gweitske Pronk, Peter Walvius, Wieke Post de Haan en andere verhalenvertellers uit Smallingerland.

 

Regie:
Lisa Groot Haar

Regie-assistent:
Jildou Smilda